Jak bezpečně vybírat peníze v zahraničí? Odpovídal Ondřej Kozák

Chat je uzavřený05.08.2019 13:00

Ondřej Kozák.

Bezpečnost při výběru z bankomatů a jejich bezpečnostní prvky. Jak si vybrat peníze spolehlivě a bezpečně, bez ohledu na zemi, ve které se nacházím? A proč jsou bankomaty v turisticky atraktivních destinacích? Ptejte se Ondřeje Kozáka. Host odpovídá v pondělí 5. srpna od 13.00.

Ondřej Kozák je country manager společnosti Euronet Česká republika, která vlastní více než 43 tisíc bankomatů v 53 zemích světa a je tak globálním lídrem na trhu. Americká společnost Euronet, která vznikla v roce 1996 a o dva roky později vstoupila do ČR, si zakládá na nejvyšší možné bezpečnosti při výběru hotovosti, proto její bankomaty využívají ty nejmodernější technologie.

Chat

  • Honza

    Proč bych měl chodit do bankomatu, když můžu všude platit kartou?

  • Host chatu

    Dobrý den, Honzo. Přestože má Česká republika velice kvalitní infrastrukturu pro platby kartou, zdaleka ne všude se bez hotovosti obejdete. Vemte si například drobné občerstvení, pouliční prodej, drobné služby, vstupy na nejrůznější společenské akce a mnohé další. K tomu je tu stále velmi velká skupina zákazníků, kteří preferují platby v hotovosti, protože je prostě považují za bezpečnější a šetřící peněženku. Je to možná překvapivé, ale pořád je v ČR 70 – 80% plateb realizováno v hotovosti a proto je nezbytné mít co nejlepší bankomatové pokrytí v ulicích.

  • Sobková

    Dobrý den, chci se zeptat kdo si ve vašich bankomatech nejčastěji vybírá a za kolik? Díky za odpověď. Sobková.

  • Host chatu

    Dobrý den, paní Sobková. Byť jsme mezinárodní společnost a nejčastěji jsme spojováni s turistickým ruchem, většinu našich zákazníků v ČR stále tvoří Češi. Pokud se budeme bavit o skupině cizích zákazníků, kteří si z našich bankomatů vybírají hotovost při svém pobytu, vidíme tu dvě základní skupiny. Jedni si chtějí vybrat dostatečné množství hotovosti na celý svůj pobyt a neřešit další návštěvy bankomatů. Tito turisté si vybírají částky v desetitisících korun naráz. Druhá skupina turistů se k našim bankomatům opakovaně vrací a používá hotovost na drobné výdaje, občerstvení, suvenýry, zábavu, vstupy do kulturních památek apod. U nich se výše výběru pohybuje v nižších tisících korun.

  • Petr Hanzelka

    Dobrý den. Prý vaše bankomaty nenávratně poškozují kulturní památky.

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Hanzelko. Toto tvrzení není pravdivé. V prvé řadě instalace bankomatů nikdy nevyžadovala a nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení, což máme písemně potvrzeno ze strany příslušných stavebních úřadů. Nejedná se totiž o stavbu ani jakýkoliv zásah do stavební konstrukce. Bankomat je stavebním úřadem považován za technické zařízení, stejně jako například automaty na občerstvení, cigarety, lístky MHD apod. Z logiky věci tedy vyplývá, že se nikdy nejedná o žádný závažný zásah do nemovitosti, čímž nemůže být ani nenávratně poškozena. Při instalaci vždy postupujeme tak, že je vyjmuta stávající výplň výkladce a je nahrazena výplní novou, která umožňuje umístit bankomat. Původní výplň je vždy uskladněna a v případě odinstalace bankomatu je vrácena zpět do rámu. K žádnému jinému zásahu, natož nevratnému, nedochází. Naopak v některých případech dochází ke zhodnocení budovy, protože výplně je nutné opravit či natřít.

  • Katka Štefková

    Přeji hezký den. Já mám dobrou zkušenost. Často jezdím do zahraničí a než pátrat, která banka je dobrá a která ne, radši vyberu hotovost u Euronetu. Chtěla bych se zeptat, proč nemáte zvýhodněné výběry pro místní v ČR? Katka Štefková.

  • Host chatu

    Dobrý den, paní Štefková. Děkujeme za projevenou důvěru. Bankomaty Euronet jsou v České republice plnohodnotné a konkurenceschopné jakýmkoliv jiným bankomatům. Nemusíte se bát, že byste v bankomatech Euronet platila za výběry více, než u bankomatu jiné konkurenční banky. Poplatky za výběry z cizích bankomatů, které máte zřejmě na mysli, Vám účtuje Vaše banka, nikoli Euronet. Pakliže máte tarif umožňující určitý počet výběrů zdarma, tak to platí skutečně pro všechny bankomaty, tedy i bankomaty Euronet.

  • host

    Proč jste jen tam, kde jsou turisti? Není to kalkul?

  • Host chatu

    Dobrý den. Bankomaty Euronet jsou tam, kde předpokládáme, že naši klienti (a tím myslím domácí i cizí) budou potřebovat hotovost, a kde bankomat nebude generovat finanční ztráty. To však nemusí nutně znamenat pouze místa s turistickým ruchem. V současné době například jednáme s menšími obcemi, kde jsou s výběrem hotovosti odkázaní jen na větší města. Pro banky jsou malé obce nezajímavé, protože v nich nemají dost potenciálních klientů a nevyplatí se jim provozovat zde kamenné pobočky nebo bankomaty. My v současnosti vyhodnocujeme pár našich pilotních projektů v malých obcích, kde jsou místní lidé s našimi bankomaty spokojení, a velmi pravděpodobně budeme naše služby rozšiřovat i do mnoha dalších obcí.

  • Ivo Pálka

    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli si bankomaty si postavíte, kde se vám zlíbí? Neexistuje žádná regulace?

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Pálko. Bankomaty si nemůžeme a ani nechceme stavět kdekoliv. Zprovoznění bankomatu předchází velmi složitý a zdlouhavý proces, od prvotní analýzy pohybu osob až po to nejdůležitější - smlouvu s majitelem objektu, ve kterém má bankomat stát. Neexistuje jediný bankomat Euronet, který by někde stál nelegálně, tedy bez platné smlouvy s majitelem objektu. Co se týče Vašeho dotazu na regulace - jediná, která přichází v úvahu, je ze strany památkářů. Zde je však situace velmi nepřehledná, protože chybí jednoznačná metodika pro umisťování bankomatů, přístupy památkářů jsou nejednotné a v průběhu času se neustále mění. Je tak pro nás velmi obtížné předvídat jejich stanoviska a přizpůsobovat jim naši obchodní činnost. V každém případě jsme s památkáři ve velmi čilém kontaktu a jednotlivé případy s nimi trpělivě a vstřícně konzultujeme.

  • Bohouš

    Zdravím pane Kozáku. Dovolte mi otázku - proč nabízíte na úvodní obrazovce pro turisty tak vysoké částky? Asi kvůli vysoké provizi, že?

  • Host chatu

    Dobrý den, Bohouši. Z našich více než 20 letých zkušeností vyplývá, že turisty můžeme rozdělit do dvou skupin. Jedni si chtějí vybrat dostatečné množství hotovosti na celý svůj pobyt a neřešit další návštěvy bankomatů. Tito turisté si vybírají částky v řádech desetitisíců korun naráz. Druhá skupina turistů se k našim bankomatům opakovaně vrací a používá hotovost na drobné výdaje, občerstvení, suvenýry, zábavu, vstupy do kulturních památek apod. U nich se výše výběru pohybuje v řádech nižších tisících korun. Nicméně, obě skupiny turistů si na bankomatu mohou vždy zvolit jakoukoliv částku, nejen ty přednastavené. A upřímně - dokážete si představit turistu například z USA, který si po příletu do Prahy bude chtít vybrat například 200 Kč?

  • Novák

    Kolik stojí výběr z vašeho bankomatu s českou kartou u nás? Díky za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Nováku. Vždy záleží především na parametrech karty, kterou z našeho bankomatu vybíráte. Případný poplatek za výběr z našeho bankomatu Vám vždy účtuje Vaše banka, nikoli Euronet. Tedy záleží na podmínkách, které máte u banky nastavené, naše bankomaty Vám nestrhnou ani korunu navíc. Pakliže máte tarif s výběrem z bankomatů zdarma, tak to platí skutečně pro všechny bankomaty, tedy i bankomaty Euronet.

  • Čestmír Kuneš

    Dobrý den, jak poznám podezřelý bankomat? Existuje nějaká univerzální rada?

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Kuneši. Univerzálních rad, jak bezpečně vybírat hotovost, je celá řada. Ta nejosvědčenější je vybírat z bankomatu, který umožňuje bezkontaktní výběr. To znamená, že kartu nikam nevkládáte, jen přiložíte na čtečku a zadáte PIN. Pokud si zadání PINu překrýváte dlaněmi, je prakticky nemožné, aby Vaši kartu někdo zneužil. Kvalitním bezpečnostním prvkem je také DIP reader. Ten umožňuje vsunutí karty do čtečky jen napůl (bankomat ji “nespolkne” celou). To se týká bezpečnosti Vaší karty, protože například v turistických destinacích se špatnou stabilitou dodávky elektrické energie by Vám klasický bankomat při výpadku už kartu nevrátil. Bezkontaktní čtečku karet a DIP reader má valná většina bankomatů Euronet.

  • Ruda z Prahy

    Podle mě bankomaty hyzdí okolí. Sorry

  • Host chatu

    Dobrý den, Rudo. Zde si dovolím trochu polemizovat. O kolik víc hyzdí okolí bankomat oproti například neonům na večerkách, reklamním poutačům, svítícím zastávkám? Bankomat zaujímá viditelnou plochu půl metru čtverečního. Jeho úkolem je poskytnout hotovost, takže musí být dostatečně vidět. Snažíme se, aby zapadl do okolí co nejvíce. Estetická stránka věci je však subjektivní. Co je však objektivní fakt, v noci se u svítícího bankomatu s kamerou cítí lidé bezpečněji, než kdyby stáli v temné uličce sami.

  • asdcyxc

    Zdravím, chystáte se rozrůstat i mimo Prahu?

  • Host chatu

    Dobrý den, bankomatů Euronet je už dnes pár set i mimo Prahu. Jsme zejména ve větších okresních městech a turistických destinacích. Není to však jediný směr, kterým se společnost Euronet ubírá. V současné době jednáme s menšími obcemi, kde jsou s výběrem hotovosti odkázaní jen na větší města. Pro banky jsou malé obce nezajímavé, protože v nich nemají dost potenciálních klientů a nevyplatí se jim provozovat zde kamenné pobočky nebo bankomaty. My v současnosti vyhodnocujeme pár našich pilotních projektů v malých obcích, kde jsou místní lidé s našimi bankomaty spokojení, a velmi pravděpodobně budeme naše služby rozšiřovat i do mnoha dalších obcí.

  • Pavla Francová

    Ráda bych se zeptala jakou má Euronet pověst za našemi hranicemi? Pavla Francová.

  • Host chatu

    Dobrý den, paní Francová. Euronet je s více než 43 000 bankomaty v 65 zemích světa globální lídr v poskytování hotovosti. Naším cílem je poskytovat hotovost bezpečně a spolehlivě tam, kde je potřeba. K dobré pověsti naší společnosti určitě přispívá i provozování bankomatových sítí pro banky po celém světě. Nejvíce překvapivě v Polsku, kde se bavíme o tisících takových bankomatů. V ČR jsme v tomto směru zatím na začátku, dosud provozujeme pro mBank a Broker Consulting síť 44 vkladových bankomatů v rámci jejich poboček OK Point. Nicméně věříme, že v blízké budoucnosti navážeme tuto formu spolupráce i s některými dalšími bankami, které již projevily zájem.

  • host

    Kolik stojí jeden bankomat?

  • Host chatu

    Dobrý den. Náklady na pořízení jednoho bankomatu se pohybují kolem jednoho milionu korun, samotný provoz pak stovky tisíc korun ročně. Nejdražší položka na provozu je právě neustálé doplňování hotovosti. Nezanedbatelnou část tvoří také pronájem prostoru, kde bankomat stojí, servis a odstraňování škod po vandalech.

  • Štěpán Koubek

    Dobrý den proč učtujete poplatky za výběr hotovosti vždyť banky nabízejí výběry zdarma.

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Koubku. Pokud máte u své banky nastaven tarif s výběry z bankomatů zdarma, potom máte výběry zdarma i z bankomatů Euronet. Pokud tento tarif nastaven nemáte a za výběr z našeho bankomatu je Vám stržen poplatek, potom Vám tento poplatek naúčtovala Vaše banka, nikoli Euronet. My Vám za výběr neúčtujeme ani korunu navíc.

  • H.

    Napadají vaše bankomaty zloději?

  • Host chatu

    Dobrý den, útoky na bankomaty tu obecně jsou, ale jedná se v drtivé většině případů o drobné vandalství. Řešíme tedy spíš odstranění sprejů, drobné promáčkliny na přístroji a podobně. Na bezpečnosti bankomatů Euronet si celosvětově zakládáme, proto jsou vybavené nejmodernějšími technologiemi, včetně bezkontaktní čtečky nebo DIP readeru, který zamezí “spolknutí” karty. V rámci zajištění bezpečnosti jsme v úzkém kontaktu i s kriminální policií. A například vloni jsme společně při činu dopadli zahraniční organizovanou skupinu, která byla mezinárodně hledaná.

  • Jan Navrátil

    Pane Kozáku, když si u vás turista vybere peníze, jaký mu dáte kurz za Euro?

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Navrátile. Přesný kurz Vám z hlavy neprozradím, protože se neustále online mění. Nicméně obecně platí, že zahraniční uživatel bankomatu vybírající české koruny má na výběr mezi námi poskytnutým kurzem a kurzem vlastní banky. Pokud zvolí náš kurz, vidí předem na obrazovce jak nabízený kurz, tak procentuální marži a konečnou částku ve vlastní měně, která mu bude stržena z účtu. Pokud nechá přepočet až na vlastní bance, v daný okamžik ve většině případů nezná přesnou částku, která mu bude stržena z jeho účtu.

  • Hušek

    Není bankomatů po Praze až moc a jak se na vaše podnikání dívá magistrát? Hušek

  • Host chatu

    Dobrý den, pane Hušku. Průměrný počet bankomatů v rámci celé EU je podle Evropské centrální banky 846 na milion obyvatel, Česká republika je s 471 kusy i za zeměmi jako Bulharsko (806), Maďarsko (522) nebo Slovinsko (796). Bankomaty je také dobré vnímat v kontextu celého pražského turistického ruchu a obchodu. Bankomaty dodávají potřebnou hotovost do pražských ulic a pomáhají tak retailovému obchodu. Co se týče druhé části otázky, tak konkrétně s magistrátem jsme v intenzivním kontaktu. Označil bych to za vedení dialogu ohledně nastavení jasných pravidel, která tu dosud nebyla a která citelně chybí. V podstatě jde o to, že instalace bankomatů nikdy nevyžadovala a nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení, což máme písemně potvrzeno ze strany příslušných stavebních úřadů. Nejedná se totiž o stavbu ani jakýkoliv zásah do stavební konstrukce. Bankomat je stavebním úřadem považován za technické zařízení, stejně jako například automaty na občerstvení. Pak jsou tu památkáři, kteří navzdory tomu tvrdí, že ničíme kulturní památky, což není pravda a což dokládá i proces instalace. Při instalaci vždy postupujeme tak, že je vyjmuta stávající výplň výkladce a je nahrazena výplní novou, která umožňuje umístit bankomat. Původní výplň je vždy uskladněna a v případě odinstalace bankomatu je vrácena zpět do rámu. K žádnému jinému zásahu, natož nevratnému, nedochází. Naopak v některých případech dochází ke zhodnocení budovy, protože výplně je nutné opravit či natřít. Což mě přivádí ještě na nedávný případ ze Žižkova, kdy jsme městu nabízeli, že opravíme celou fasádu domu, jen když si do domu budeme moci umístit bankomat. To zůstalo bohužel úplně bez odezvy a dům nadále hyzdí okolí. Závěrem bych rád zmínil, že merito věci je absence jasných pravidel a konzistence v rozhodování úřadů. Tím, že chybí jednoznačný výklad, který se postupem let navíc neustále mění a dozvídáme se jej jen ústně, je pro nás velmi obtížné předvídat stanoviska památkářů. Pak dochází často ke zbytečným sporům.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov